PERANTARA SIHIR

Perantara sihir adalh di ertikan kepada alat atau bahan atau apa sahaja yang diperluakan oleh tukang sihir untuk mengenakan mangsa sihir. Misalnya serpihan kuku, rambut, seluar dalam atau cebisan pakain lain, gambarfoto, coli juga boleh, bulu roma, cebisan kulit dsb. Perantara ini akan dipuja supaya mengenai mangsa. Sebab itu orang tua tua dulu sering berpesan terutama kepada anak dara supaya membakar cebisan kuku dan menanam rambut. Begitu juga cebisan pakaian yang sudah terpakai jangan di buag tetapi di bakar atau di taman.
Ada juga sihir tidak pakai perantara teoai menggunakan perantara semula jadi seperti angin, bunyi, cahaya bulan dsb. atau perantara yang tidak ada kaitan dengan tubuh si mangsa tetapi terdiri dari logam tertentu seperti paku, keris dsb.
Saya biasa turut dalam satu upacara sihir disebuah rumah usang, di mana tukang sihir menggunakan paku dan tali yang ditikan keatas gambar seorang perempuan. Macam Vodoo…si mangsa dikatakan akan menjerit pedih seperti tertikam….sewaktu memaku gambarfoto itu kawan saya melihat seperti darah keluar darinya tempat paku….saya tidak nampak apa apa. Tukang sihir itu memandang saya lalu berkata “Maaf saya tidak boleh duduk lama di sini…Tok tak boleh datang ketempat ini…..”
Orang berkenaan menghulurkan wang 100 ringgit kepada tukang sihir yang kemudianya bergegas keluar…..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: